Bunkern ett jobbigt golfhinder?

Publicerat: 2025-07-02 - 14:29 - Skrivet av Calle Thelin

De flesta amatörgolfarna försöker undvika att hamna i en bunker för vi behärskar inte sanden lika bra som proffsen. Som tur är så har vi på Vellinge GK duktiga golftränare, Per och Daniel, som med lektioner kan hjälpa oss att bli mycket bättre bunkerspelare och kanske göra fler ”sandy par”. I medlemsundersökningar och kommentarer till receptionen så nämns ibland våra bunkrar och kvalitén på dem. Styrelsen och klubbledningen är fullt medvetna om att kvalitén på våra bunkrar skiftar. Därför jobbar banpersonalen hela tiden med att se över bunkrarna och presentera dem i så bra skick som möjligt. I klubbens framtidsplaner ingår att det ska göras en Masterplan för hela banan och i den ingår bunkrarna.

Vår Course manager Stefan Borg förklarar varför Vellinge GK har problem med vissa bunkrar:

- Vellinge GK:s golfbana är över 30 år gammal och det händer saker hela tiden i marken som påverkar bunkrarna. För att en bunker ska bli bra och ha ett bra underlag att spela från, så krävs det ett noggrant underarbete. När banan byggdes i början av 90-talet så byggde man bunkrarna på ett riktigt sätt med dräneringar och rätt material under bunkersanden. Under de här 35 åren så har det hänt saker i marken som påverkar våra bunkrar. Tjälen lyfter upp stenar från marken till bunkersanden och uppbyggnaden under bunkersanden har blivit hård och det gör att dräneringen av några bunkrar fungerar dåligt och vattnet blir då stående vid regn.

Stefan fortsätter:

- På bansidan är bunkrarna en viktig prioritering. Vi ser hela tiden över våra bunkrar för att ha dem i så bra skick som möjligt efter förutsättningarna. Vi krattar bort sten, skär kanterna, fyller på ny bunkersand och jämnar till ytan med vår bunkerkrattare. Bunkersanden, som vi använder, är framtagen speciellt för bunkrar av golfbanearkitekt Pierre Fulke och används bland annat på Kristianstads GK.

- Att renovera en bunker kostar mycket pengar och i klubbens framtidsplaner finns det att göra en Masterplan. I en Masterplan gör en golfbanearkitekt upp planerna för hur golfbanan kan utvecklas och bli ännu bättre. Det handlar t.ex. om spelupplevelse, förändringar och förbättringar av greener och bunkrar, banskötsel. Det är viktigt att ha en Masterplan att utgå ifrån innan vi startar arbetet med att renovera våra bunkrar. Hur mycket som genomförs av en Masterplan bestäms av klubbens styrelse tillsammans med medlemmarna.

- Jag vill passa på och önska er en fortsatt skön sommar och att ni får många fina golfrundor på vår golfklubb, avslutar Stefan med att säga.

Vid pennan,

Ulf Rödholm
Anläggningskommittén